17 Ocak 2013 Perşembe

Engin Gürkey ile Farklı Müzikler


ENGİN GÜRKEY

PERKÜSYON SANATÇISI, EĞİTMENİ VE BESTECİ

1967 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine 1976 yılında, İstanbul Belediye Konservatuvarı Vurmalı Çalgılar Bölümünde Yücel Berrak ile başladı. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarından mezun olan sanatçı, aynı yıl bu kurumda Öğretim Elemanı olarak görev aldı. 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı. Vurmalı Çalgılar Bölümünde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.

Klasik vurmalı çalgıların yanında Türk, Latin Amerika ve Afrika vurmalı çalgıları da kullanan sanatçı, stüdyo müzisyenliğinin yanı sıra, 2000 yılında başlattığı Gürkey Perküsyon Atölyesi, Engin Gürkey Perküsyon Topluluğu ve Engin Gürkey Ensemble ile birçok konser ve festivale katıldı. 1992 yılında İstanbul Vurmalı Çalgılar Topluluğu’nu, 2006 yılında ülkemizin ilk ve tek bayan perküsyon topluluğu olan Zilli’yi, 2012 yılında da İstanbul Ritim Tiyatrosunu kurdu.

2010 yılında TRT için çekilen 13.Bölümden oluşan “Müziğin Binbir Dili” adlı programı hazırlayıp sundu.

2003 yılında Türkiye’de ilk defa İstanbul Mehmet Zilleri tarafından üretilip, kendi adı verilen P-FX “Hand and Stick” zillerinin tasarımını yaptı.
2006 yılında Meinl , 2012 de Toca Perküsyon’un Türkiye endoser’i oldu.



YER ALDIĞI ORKESTRALAR

1985-1992 yılları arasıda İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda konuk sanatçı olarak görev aldı. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Orkestrası, Ayangil Türk Müziği Oda Orkestrası ve Korosu, Enka Sinfonietta, CRR Senfoni Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, Milli Reasürans Oda Orkestrası ile Akbank Oda Orkestrası’nda grup şefi olarak yurtiçi ve yurtdışında birçok konser ve festivallere katıldı.

YER ALDIĞI GRUP VE TOPLULUKLAR

İstanbul Vurmalı Çalgılar Topluluğu, Turkuaz Dans Company, Velvele, Chamelon Quartet, Piano’nun Türküsü, Mızrabın Nefesi, Hi-jazz, Yansımalar, İncesaz, Hybrid Project.
Halit Turgay Jazz Kuarted, Birsen ve Özcan Sönmez.


YAYINLANMIŞ MÜZİKLERİ

Yansımalar grubunun “Serzeniş” albümünde: “Vuslat”, “Zilo”, “Delice” ve “Konya’nın Sesleri” adlı Kısa Film’lerin müziklerini yaptı.
Bosphorus Dance Company’nin, Çağdaş Bale Topluluğu için müzik, Yıldız Kenter’in yönettiği ve tek başına sahnelediği “Oskar ve Pembe Meleği” ve İstanbul Ritim Tiyatrosunun “Kallisti” oyun müziklerini, ve “Annem Savaş İsterdi” adlı şiir albümünün müziklerini yaptı.


ALBÜMLERİ

Engin Gürkey / Perküsyon Topluluğu
“World Of Percussion” 2005
Engin Gürkey / “Güldede” 2007
Engin Gürkey / Nabız “Balkanist” 2009





SANATÇI BUGÜN

Vurmalı Çalgılar Sanatçı Öğretim Görevlisi olarak İ.Ü. Devlet Konservatuvarı ve İ.T.Ü. Miam’da ve bunun yanı sıra, Dünya Perküsyon ve Ritimleri için yazdığı eğitim programı ile Gürkey Perküsyon Atölyesi’nde eğitim verirken; konser ve albüm çalışmalarını, Engin Gürkey Perküsyon Topluluğu, Engin Gürkey Ensemble ve Nabız ile birlikte sürdüren sanatçı, İstanbul Vurmalı Çalgılar Topluluğu, Zilli ve İstanbul Ritim Tiyatrosunun sanat yönetmenliğini yapmaktadır.

KATILMIŞ OLDUĞU BAŞLICA FESTİVALLER

25. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 10. Akbank Caz Festivali, Yapı Kredi Müzik Festivali, 3. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, 4. Uluslararası Magosa Müzik Festivali, 27. Uluslararası Sopot Müzik ve Sanat Festivali-Polonya, 1. Aspendos Avrupa Klasik Müzik Festivali, 1. ve 2. Uluslararası Cemal Reşit Rey Gençlik Festivali, 41. ve 42. Uluslararası Bursa Müzik Festivali, 9. Uluslararası Les Traverseés Tatihou–France, 9. Uluslararası Eskişehir Festivali, 3.Afyon Klasik Müzik Festivali, 3. Uluslararası Tünel Sanat Festivali, 5. Uluslararası Jahan E. Khusrau Müzik Festivali, Yeni Delhi-Hindistan, 1. Uluslararası CRR Dünya Müziği Günleri, 13. İstanbul Jazz Festivali, 5.Bitez Mandalina Kültür ve Sanat Festivali.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder