21 Ocak 2013 Pazartesi

TheGodFather En İyi Mafya Ailesi



1970'lerin başlarında, Mario Puzo ve Francis Ford Coppola Amerikan film tarihinin en etkili iki filmini yaptılar. Bu filmler, iki En İyi Film ödülü dahil dokuz Akademi Ödülü aldı. Mario Puzo'nun ''Baba''sı, Tüm zamanların en çok satan kitaplarındandır ve on milyonun üzerinde baskı yapmıştır..
İşte, onların 1970'lerden bugüne kadar uzanan hatıraları:


''Baba'' filmleri, ev yapımı filmlerin en büyüğü oldu;. Diyor Francis Ford Coppola. Bunu seyircisinden aldığı destekle söylüyor elbette. IMDB Top 250 nin en başına yerleşmesi de bu sözün haklılığını ortaya koyuyor. Filmler bir nevi, İtalyan asıllı olan Cappolanın kendi hayatından veya hayal ettiği aile kavramından kesitler sergiliyor. Buradaki ailenin mafya yönünü ayrı olarak değerlendirip filmin senaryosuna bağlamak gerekiyor. Özellikle aile yönünün ağır basması, İtalyan geleneklerindeki aile kavramını ortaya koymak açısından önemlidir. Filmde geçen diyaloglardan bunu anlamak mümkün "Ailesiyle vakit geçirmeyen adam gerçek adam olamaz.";"Ağabeyimsin ama bir daha asla aileye karşı taraf tutma.";"Ama ikiyüzlülüğü asla aileme uygun görmeyin."


''Baba'' filmi, İtalyalı Amerikan ailemizin hatıralarından bir nevi esinlenmişti. Bu söz Godfatherin 3 bölümünde de oynayan Coppola nın kızkardeşi Talia Shire (Constanzia 'Connie' Corleone-Rizzi) ye ait.

James Caan (Sonny) ise O filmi film yapan şey de, Francis'in aileye dönük biri olmasıydı. Aile olduğu için her şeyi hoş görüyordunuz gibi bir şeydi. Coppola'nın bunu göstermiş olması çok önemliydi, aile tarafını.
Robert Duvall (Tom Hagen) : Bir aile, sevgi ve dostluk dolu dünyanın hem başlangıcı hem de sonuydu. Seçilen yaşam tarzı önemli değil. Gangster, politikacı veya öğretmen...Aile kavramı onun doğasında vardır.
Robert De Niro (Vito Corleone) : ve filmi yaparken, aile tarzının tümünü işledi. Anlayabileceği şekilde bireyselleştirdi. Böylece bir sıcaklık ve romantizm oluştu. Bu da onun ticari markasıydı. Özel hayatını filme nakletti ve filmi de özel hayatına. Kaynaştı.

Bu yüzdendir ki Cappola filmde kendi aile bireylerine rol verdi. Başta belirtildiği gibi kızkardeşi Talia Shire; Connie rolunde, kızı Sofia Godfather Part1 ve Part 3 de rol aldı. Burada çok enteresan bir durum var. Birinci bölümdeki Michealin vaftiz edilen bebeğiyle, Üçüncü bölümdeki koca burunlu kız aynı şahıs. Kilise de aynı kilise. Ve Orkestra Şefini oynayan babası, çıkışını Godfather'la yapma fırsatı bulan Oscar® ödüllü Carmina Coppola. Karısının yerine Diane Keaton (Kay Adams) ı koydu. Ortak özellikleri her ikisinin de filmde ve gerçek hayatta İtalyan olmamasıydı. Aileye uyum açısından Kay ın yaşadığı sıkıntıları Capollanın karısı gerçek hayatta yaşadığını söylüyor.


Film Çekimleri

Baba I;in en etkili sahnelerinden bir tanesi Yönetmenin yatağına konan at kafasıydı. Paramount gerçek at kafası kullanılmasına karşı çıkmış. At kafasını hayvan yemi satanlardan elde etmişler. Kafa bir süre buzlukta tutuluyor. Yaz sıcağında John Marleyin gerçek at kafasıyla yatakta olması oldukça ürpertici geliyor. At kafası Romana göre uyandığında tam karşısında olması gerekirken, Cappolanın romanı yanlış okuması at kafasının yatağın içinde olmasını sağlamış. Yaptığı yanlış bile oldukça etkileyici değil mi?





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder